Tort spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,wrzucić posiekaną cebulę zeszklić wrzucić,mięso mielone i przesmażyć,następnie dodać pokrojone pieczarki,paprykę i startą marchewkę,dusić wszystko około 20 minut.
Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,przecier pomidorowy,wlać wodę,dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach,jajka wymieszać ze śmietaną i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,odcedzić,a następnie podzielić na dwie części do pierwszej dodać masę jajeczną i ser do drugiej sos mięsno-pomidorowy,wymieszać.
3.Tortownicę om wymiarach 28 wysmarować masłem i wyłożyć warstwę serową dociskając dobrze do dna,następnie wyłożyć warstwę pomidorową
lekko dociskając.
Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć tort,zdjąć folię i ułożyć plastry sera mozzarella,oliwki oraz pomidorki koktajlowe posmarowane oliwą z oliwek i zapiekać jeszcze przez 15 minut.Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią.
Komentarze