Tort śmietanowo-czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł).
2.Masa:schłodzona śmietankę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Dodać serek i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół i posmarować kremem czekoladowym a następnie 1/2 masy śmietanowej. Jeden pasek biszkoptu zwinąć w rulon i ustawić pionowo, drugi dokleić do tego pierwszego, dociskając lekko. Ściąć brzeg biszkoptu i cały torcik posmarować kremem. Udekorować rozetkami kremu, truskawkami i orzechami w czekoladzie, boki posypać migdałami. Schłodzić.
Porady
Jeszcze gorący biszkopt można zwinąć w rulon w ściereczkę i tak zostawić do ostygnięcia, będzie łatwiej potem zwijać tort.
Komentarze