Tort był niespodzianką i był zrobiony można powiedzieć w ostatniej chwili ze składników jakie miałam pod ręką w domu.Przepis na to ciasto znalazłam w starym kalendarzu i zamieniłam na tort.Jubilaci byli zachwyceni smakiem i pamięcią!
2 godz.
Składniki:
9 jaj
35 dag cukru
25 dag mąki
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
20 dag śliwek kalifornijskich
1 kieliszek spirytusu do smaku
Masa:
1/2 litr mleka
2 budynie waniliowe
2 żółtka
25 dag masła
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru
Polewa:
20 dag czekolady gorzkiej
13 dag masła
1/2 szkl. śmietany(gęstej)
1 galaretka o dowolnym smaku
Tort -murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,dalej ubijając dodać żółtka,na końcu dodać wymieszane sypkie składniki.Upiec 2 biszkopty w zwykłej prostokątnej blaszce .Wystudzić.Zimne ciasto nasączyć alkoholem pozostałym po śliwkach.
Śliwki zalać spirytusem.Przykryć i odstawić na ok.4 godz.
Masa:
Zagotować większą część mleka z cukrami,w reszcie mleka roztrzepać żółtka i budyń,wlać na gotujące się mleko.Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń ucierając.1/4 masy zostawić do dekoracji ,do reszty dodać odsączone ,pokrojone śliwki.
Polewa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody,czekoladę i masło roztopić,dodać śmietanę i tężejącą galaretkę.Całość dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Ciasto ciemne-1/2 masy śliwkowej-ciasto ciemne-1/2 masy śliwkowej-polewa.Gdy polewa stężeje ,dekorujemy tort pozostawioną masą bez śliwek i ozdabiamy według uznania.Wkładamy do lodówki.
Komentarze