Ciasto murzynek babmo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, zimną włożyć do lodówki.
2.Margarynę + mleko + cukier + kakao i cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (tylko spód)okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
3.Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Z powstałego kremu odłożyć ok 3-4 łyżki do dekoracji tortu.
Komentarze