Tort daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przedewszystkim proponuje przygotować daktyle do kremu,poniewarz zajmuje to trocha czasu,nim zmiękną - wypestkować,pokroić na drobne kawałki i zalać wrzątkiem,pozostawić na 60min.pod przykryciem,by zmiękły.
2. W tym czasie przygotowujemy ciasto.Jajka ubić z cukrem na puszystą piane,dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąke,śmietane,cukier waniliowy - zmiksować na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzać na 180C.
Foremkę, o średnicy 24-25cm, posmarować margaryną i wysypać bułką tartą,wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.40min.na złoty kolor.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwie cześci.
3. Mocno schłodzoną śmietankę(co najmniej 12godz.w lodówce) ubić z cukrem na puszystą piane,stopniowo dodawać po łyżeczce masło,ubijać na jednolity krem,4 łyżeczki masy odebrać do osobnego naczynia i wstawić do lodówki(potrzebne do dekoracji),do pozostałego kremu dodać odcedzone daktyle i dokładnie połączyć całość - wstawić do lodówki na 30min.
Na spód tortu wyłożyć schłodzoną mase daktylową,nałożyć górną cześc i delikatnie docisnąc.Odłożonym wczesniej czystym kremem posmarować boki tortu,następnie obsypać płatkami migdałowymi,zostawiając część płatków dla dekoracji góry tortu - wstawić do lodówki na 30min.
4. Przygotować polewe do tortu:na wolnym ogniu rozpuścić białą czekolade z masłem i cukrem waniliowym,ciagle mieszając,gdy będzie jednolita - wystudzić.Półpłynną wylać na góre tortu i szybko,równomiernie rozprowadzić.
Daktyle wypestkowac,ułożyć po środku tortu w formie kwiatka,posypać czarną czekoladową posypką lub tartą czekoladą,płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na 4-6godz.
SMACZNEGO!!!
Komentarze