Torcik księżniczki Martynki

0 (0 ocen)

Torty to jest to co lubię robić najbardziej, więc gdy tylko nadarzy się okazja zaczynam tworzyć

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    1 1/5 szkl cukru
    1 1/5 szk mąki
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 1/5 l kremówki
    6 śmietan-fix
    3 cukier waniliowy

    Masa:
    1/5 l mleka
    6 łyżek kaszki mannej
    200g masła
    200g wiórek kokosowych
    1łyzeczka różowego barwnika w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik księżniczki martynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywną piane dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka następnie dodajemy mąkę z proszkiem i wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 39/25cm i pieczemy 40-50 min w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu dzielimy biszkopt na 4 części

    Krem:
    Smietane ubijamy z cukrem i śmietan-fixami na sztywno
    Przekładamy biszkopt smarujac każda warstwe powidłami lub dżemem malinowym i formujemy odpowiednią forme w tym przypadku zamek

    Masa:
    Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszkę i masło wszystko dokładnie mieszamy, nastepnie dodajemy cukier i wiórki i 1 łyżeczke różowego barwnika. Zdjąć z ognia i wystudzić lecz zostaiwć lekko ciepłe aby lepiej sie rozprowadzało.

Porady

Masę okrywajaca najlepiej wykładać partiami ona świetnie się łączy ze soba więc nie ma się czym martwić jeśli coś nam sie będzie kruszyło. Do dekoracji użyłam pisaków lukrowych i wafli andrutów oraz na wieże wafle do lodów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować