Tartinki z rabarbarem i bezą

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    150 g mąki
    75 g margaryny
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    1 żółtko
    3-4 łyżki zimnej wody

    mus rabarbarowy:
    2 duże łodygi rabarbaru
    1 łyża miodu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    beza:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki octu winnego
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Tartinki z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto 1. Z podanych składników przygotować kruche ciasto i wykleić nim 4 foremki do tartinek o średnicy 12 cm. Wstawić do piekarnika na około 20 minut aż ciasto się zezłoci.
  • Tartinki z musem 2. Rabarbar pokroić i zalać niewielką ilością wody, kiedy się rozsmaży dodać miód i rozprowadzoną w 2 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  • Z bezą 3. Białka ubić z cukrem na lśniącą pianę i wymieszać z mąką i octem. Wyłożyć na rabarbar.
  • Upieczone babeczki 4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować