tartaletki z gruszka i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

oryginalny i pyszny deser, na pewno zachwyci łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na 6 sztuk):
    185 g mąki
    112 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka gorącej wody
    1 żółtko

    nadzienie:
    nadzienie:
    40 g gorzkiej czekolady
    1 i 3/4 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
    1 łyżka masła
    2 gruszki z kompotu
    4 łyżki kajmaku
    1 łyżka posiekanych prażonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z gruszka i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).
    piec około 15 minut.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami.

Porady

nadzienie wykładać najlepiej na krótko przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować