Tartaletki z gruszka i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).
piec około 15 minut.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami.
Porady
nadzienie wykładać najlepiej na krótko przed podaniem
Komentarze