Tarta drobiowa z warzywami i zieloną czubrycą.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mięsno warzywny farsz w domowym sosie z pomidorów doprawione niezwykle aromatyczną przyprawą na kruchym cieście.Idealne danie dla niezapowiedzianych gości lub na kolację dla całej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    150g masła wiejskiego
    2 jajka
    2 łyżki wody mineralnej
    sól

    Nadzienie
    200g piersi z kurczaka
    150g pomidora
    150g papryki
    200g cebuli
    100g domowego ketchupu lub domowego sosu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    czubryca zielona
    pieprz,sól
    łyżka masła
    wieży szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta drobiowa z warzywami i zieloną czubrycą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę,solimy,robimy wgłębienie,wlewamy tam jajko,siekamy masło i dodajemy do mąki i jaja.Całość ugniatamy (jak najkrócej,do połączenia składników) na jednolitą masę (w razie zbyt suchego ciasta dodajemy odrobinę wody) okrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
  • 2. .W tym czasie na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,kurczaka skrojonego w paski,paprykę i pomidora (drobna kostka).Gdy podsmażymy drób i warzywa,zalewamy domowym sosem i dusimy chwilę aż woda odparuje i sos zrobi się gęstszy. Doprawiamy solą pieprzem i zieloną czubrycą.Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek,mieszamy i odstawiamy z ognia.
  • 3.
    Gdy ciasto będzie gotowe,rozwałkowujemy je i układamy w formie do tarty.Nakłuwamy widelcem,przysypujemy fasolą i przykrywamy folią aluminiową.Odstawiamy ponownie do lodówki do momentu gdy nagrzejemy piec do 190 stopni.W takiej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 minut.Po tym czasie Wyjmujemy je a spód tarty smarujemy rozmąconym jajkiem.Wkładamy ponownie do piekarnika do lekkiego zarumienienia ciasta.Gdy będzie gotowe zmniejszamy temp. o 10 stopni,do tarty nakładamy nasz mięsno warzywny farsz i posypujemy serem żółtym.Pieczemy ok 6 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartę świeżo siekanym szczypiorkiem i podajemy.

    Smacznego!

Porady

Tartę smarujemy rozmąconym jajkiem po to aby utworzyła się "skorupka" chroniąca ciasto przed nasiąknięciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować