Tarta czekoladowa - bez pieczenia

4.5 (152 ocen)

Tarta obłędnie czekoladowa ! Szybka w przygotowaniu i mega pyszna ! Dla wielbicieli czekolady :) Polecam !

Składniki:

  • Spód :

    230g ciasteczek kakaowych ( typu markizy )

    100g roztopionego masła

    1 łyżeczka kakao



    Masa czekoladowa :

    330 ml śmietanki 30%

    120g serka mascarpone

    210g czekolady

    2 łyżeczki żelatyny

    0,5 szklanki gorącego mleka

    szczypta cynamonu

    2 lyżki cukru pudru

    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy w blenderze i dodajemy roztopione masło oraz kakao. Masę przekładamy do formy na tartę i dokładnie wyklejamy spód i brzegi. Schładzamy w lodówce.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    W misie miksera ubijamy na sztywno śmietankę oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder.

    Do śmietanki wlewamy powoli ( nie przerywając miksowania ) rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, następnie ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i kakao. Mieszamy i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i schładzamy ok 3 godziny w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy wiórkami z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować