Tani gulasz z kaczych żołądków

4.48 (186 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne, proste i tanie danie. Miękkie, duszone kacze żołądki i wspaniały pieprzowy sos. Moim zdaniem pasuje do kaszy i ziemniaków. Pyszny z doatkiem warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - kacze żołądki : 600-800 g
    - cebula duża : 1 sztuka
    - marchew : 2 sztuki
    -seler : 0,5 korzenia
    - woda : 1500-1700 ml
    -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    -sól : 1-2 łyżki
    -ziele angielskie : 5-6 ziarenek
    - liście laurowe : 4 sztuki
    - świeże posiekane listki lubczyku (niekoniecznie) : 1 łyżka
    - olej rzepakowy : 4-6 łyżek
    - śmietana 18 % : 1-2 łyżki
    -mąka pszenna : 3 łyżki
    - masło : 1 łyżka

    dodatki :
    - ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana : 200 g
    - ugotowane brokuły : 100-200 g

Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tani gulasz z kaczych żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kacze żołądki świeżynka 1. Zołądki umyć, pokroić na 3-4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, umyć, pokroić na części.
  • gulasz z podrobów 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żołądki (8- 10 minut ). Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, przełożyć do dużego garnka. Na tę samą patelnię wrzucić masło i marchew, smażyć 3-4 minuty. Żołądki, seler i marchew przełożyć do garnka z cebulą, zalać wodą, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem 70-80 minut. Gdy żołądki zmiękną, z wywaru wyjąć seler. Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną i 6 łyżkami zimnej wody. Doprawić do smaku solą. Zwiększyć ogień, gotować 3-4 minuty. Podawać z ugotowaną kaszą i np. brokułami.

Porady

Do sosu można dodać więcej pieprzu, zależnie od upodobań. 15 minut przed końcem gotowania gulaszu można dorzucić mrożony zielony groszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować