Tagliatelle z pesto i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.TAGLIATELLE:
mąkę przesiej, dodaj jajka, oliwę i sól. Zagnieć elastyczne i jednolite ciasto. Odstaw na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podziel na 4 kawałki, posyp je mąką, rozwałkuj cienko, po czym potnij na długie paski o szerokości ok 0,5 cm. Ułatwisz sobie sprawę używając maszynki do makaronu. Gotowe tagiatelle obsyp mąką by się nie posklejały po czym gotuj w osolonej wodzie ok 5 minut
2.Cukienie wymyj dokładnie a następnie pokrój na cienkie plasterki. Każdy obsmaż na patelni grillowej.
3.Ugotowane i odcedzone z wody tagliatelle połącz z kilkoma łyżkami pesto, dodaj połowę zgrillowanej cukini. Wymieszaj.
4.Resztę cukini zwiń w różyczki i ułóż na wierzch.
Porady
Danie będzie szybsze jeśli zamiast domowego tagliatelle użyjesz kupnego.
Komentarze