Szybki tort na zimno

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Mój mąż średnio przepada za tortami, ale lubi ciasta na zimno. W ten sposób powstał tort na zimno, którego tajemnicą jest mascarpone.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 opakowania biszkoptów "kocie języczki" (po 200g)
    3 galaretki
    owoce wg uznania
    1 litr śmietany kremówki (30% lub 36%)
    3 opakowania serka mascarpone (po 250g)
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki tort na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy galaretki, każdą w osobnym naczyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy masę.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodając 3 łyżki cukru pudru.
  • 3. Do ubitej kremówki dodajemy po 1 serku mascarpone i mieszamy łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • 4. Owoce kroimy w cienkie plasterki.
  • 5. Biszkopty maczamy w pierwszej galaretce, układamy na dnie szklanego naczynia. Zalewamy drugą galaretką - biszkopty "wciągną" galaretkę, a my uzyskamy ciekawy spód.
  • 6. Smarujemy cienko warstwę biszkoptów masą i układamy na niej plasterki owoców. Wykładamy 1/2 masy.
  • 7. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, maczanych w naszej trzeciej galaretce. Ponownie smarujemy je cienko masą, układamy owoce i przykrywamy pozostałą częścią masy.
  • Gotowe ciasto 8. Dekorujemy wierzch wg uznania i odstawiamy ciasto do schłodzenia. Smacznego!

Porady

Można użyć dowolnych owoców, warto zwrócić uwagę na sezonowe - maliny, truskawki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować