Tort kasetowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzyć, rodzynki sparzyć. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać kolejno żółtka i ucierać.
2.Odlać ½ szklanki mleka i wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści. Dolać do reszty zimnego mleka.
3.Prawie zimne mleko dodawać powoli, by się nie zważyło, do masy z margaryną, cukrem pudrem i żółtkami.
W międzyczasie ubić białko i dodać do masy.
4.Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i orzechy. Do drugiej trochę soku z cytryny, do smaku olejek cytrynowy i rodzynki.
5.Okrągłą formę o średnicy 30cm smarujemy tłuszczem. Wkładamy masę kakaową na nią masę cytrynową.
6.Dekorujemy według uznania, w tym przykładzie winogrona i brzoskwinie zalewamy galaretką cytrynową.
Porady
Nie należy spieszyć się podczas pracy. Należy zwrócić szczególną uwagę by mleko podczas dodawania nie było za gorące ani za zimne i by czynność ta wykonywana była powoli gdyż masa może się zważyć.
Komentarze