Tort kasetowy na zimno

4.51 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny smak tortu przybliża do niebiańskich rozkoszy :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 8 jajek
    - 2 kostki margaryny „Kasia”
    - 0,5 kg cukru pudru
    - 3 szklanki mleka
    - 10 łyżeczek żelatyny
    - 3 łyżki kakao
    - 10 dag orzechów włoskich
    - 10 dag rodzynek
    - olejek cytrynowy, sok z cytryny
    - cukier waniliowy
    - puszka brzoskwiń do dekoracji
    - winogrono do dekoracji
    - 2 galaretki cytrynowy (lub według uznania)
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Słodycze

Tort kasetowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć, rodzynki sparzyć. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać kolejno żółtka i ucierać.
  • 2. Odlać ½ szklanki mleka i wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści. Dolać do reszty zimnego mleka.
  • 3. Prawie zimne mleko dodawać powoli, by się nie zważyło, do masy z margaryną, cukrem pudrem i żółtkami.
    W międzyczasie ubić białko i dodać do masy.
  • 4. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i orzechy. Do drugiej trochę soku z cytryny, do smaku olejek cytrynowy i rodzynki.
  • 5. Okrągłą formę o średnicy 30cm smarujemy tłuszczem. Wkładamy masę kakaową na nią masę cytrynową.
  • 6. Dekorujemy według uznania, w tym przykładzie winogrona i brzoskwinie zalewamy galaretką cytrynową.

Porady

Nie należy spieszyć się podczas pracy. Należy zwrócić szczególną uwagę by mleko podczas dodawania nie było za gorące ani za zimne i by czynność ta wykonywana była powoli gdyż masa może się zważyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować