200 g mąki
2 jaja
70 ml wody
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
oregano
pieprz czarny mielony
sól morska
Szpecle alzackie z warzywami według przepisu michel moran - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
2.Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy.Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy i odkładamy do osobnego naczynia.
3.Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.
Porady
Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/138/doradca-smaku-odc-28-szpecle-alzackie-z-warzywami.html
Komentarze