Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka

4.5 (179 ocen)

Prosta surówka z rzodkwi japońskiej (daikona) i jabłka, bardzo delikatna i smaczna.

Składniki:

  • 1 rzodkiew japońska (daikon, "sopel lodu")
    1 duże jabłko
    1/2 cytryny
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli
    do dekoracji: listki zielonej pietruszki i wiórki skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z rzodkwi japońskiej i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy, również ścieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Jabłko dokładnie mieszamy z sokiem cytrynowym.
  • 2. Łączymy rzodkiew i jabłko z sokiem, przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
  • 3. Dekorujemy wiórkami skórki cytrynowej i listkami zielonej pietruszki.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała rzodkiew Jabłka Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować