Przypadkiem znalazłam SMARDZA jednego ale dość okazałych rozmiarów.Musiałam go szybciutko spożytkować ponieważ był to już dorosły osobnik i nie mogłam go przechowywać.Powstał więc pyszny omlet ze smardzem :)
15 min
Składniki:
smardze ok 150 g
pół cebuli
pół pomidora
sól
pieprz
szczypta oregano
4 jajka
szczypiorek
Smardze w omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smardze przekroić , opłukać i ugotować, ok 15 min. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Na patelni rozgrzać tłuszcz włożyć cebulę i grzyby oraz pomidor pokrojony w kostkę, smażyć kilka minut aż wszystko zacznie się przyrumieniać. Posypać solą i pieprzem i odrobiną szczypiorku.
Jajka rozmącić i wlać przykrywając wszystko na patelni. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Zsunąć cały omlet na talerz , udekorować warzywami i posypać szczypiorkiem.
Komentarze