Tosty zapiekane w omlecie z serem i dodatkami czyli śniadanie lub kolacja z bajerem. Przepyszne sycące śniadanie które robi się w kilka chwil z prostych składników które z pewnością zawsze masz w domu.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka
2 kromki chleba tostowego
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki dowolnej wędliny (tutaj wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka ) ale mogą być dowolne warzywa lub podsmażone pieczarki
keczup lub inny ulubiony sos
Tosty z patelni zapiekane w omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miseczki dodać mleko i szczyptę soli dokładnie wymieszać aż powstanie gładka masa jajeczna.
Na patelni rozgrzać masło lub odrobinę oliwy wlać masę jajeczną rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni.
Smażyć aż omlet się zetnie i lekko przypiecze następnie obrócić na drugą stronę. Na połowie omleta ułożyć dwie kromki chleba tostowego, żółty ser i dodatki.
2.Przykryć drugą połową omleta lekko docisnąć za pomocą łopatki zmniejszyć płomień i smażyć około 1 minutę. Następnie znów złożyć jeden na drugi. W ten sposób powstanie piętrowa kanapka.
3.Tak przygotowane tosty można przekroić na połowę lub nie :) jak kto woli. Podawać z keczupem lub innym ulubionym dipem.
Komentarze