Śliwkowy sos do mięs

0 (0 ocen)

Owocowe sosy nadają mięsu niepowtarzalny smak

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek, 25 dkg cukru, mielone chili i cynamon, 2 łyżki utartego świeżego imbiru, szklanka octu, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Śliwkowy sos do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wydrylować. Wsypać do szerokiego rondelka o grubym dnie. Podlać kilkoma łyżkami wody i zagotować. Obrać ząbki czosnku, posiekać. Dodać do śliwek razem z imbirem, mielonym cynamonem i chili do smaku. Smażyć dalej na wolnym ogniu, często mieszając. Po 3 godzinach smażenia dodać ocet, sól i cukier. Dobrze wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze na godzinę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Zimny sos lekko zmiksować, włożyć do słoików i zamknąć. Pasteryzować 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować