Śliwki w czekoladzie

4.99 (194 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne połączenie śliwek z dużą ilością czekolady

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao (może być bez kakao)
    1 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe
    kostka masła
    2 żółtka
    kieliszek wódki
    40 dkg śliwek - pokroić na kawałki i namoczyć w wódce ok. 8 godz. (ok. 200 ml wódki, tak, by śliwki były zanurzone)
    Polewa:
    2 czekolady (mleczna+gorzka)
    0,5 kostki masła
    0,5 szklanki śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę. Piec ok. 30 min. w blaszce o wymiarach 26 x 42 cm.
  • 2. Ugotować budyń wg przepisu. Do gorącego budyniu dodać żółtka i ostudzić. Utrzeć z masłem i na końcu dodać kieliszek wódki. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, na wierzchu układamy kawałki nasączonych śliwek.
  • 3. Polewa: Masło, czekoladę rozpuścić na małym ogniu, gdy przestygnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową polewą polewamy śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować