Sernik pomysłu mojej mamy. Masa serowa ma oryginalną konsystencję i pyszny smak.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
6 żółtek
500 g mąki
250 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
500 g sera na sernik
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie "śnieżki"
150 ml mleka
skórka z pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g roztopionego masła
3 żółtka
Sernik ze śnieżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze