sernik ze śnieżką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik pomysłu mojej mamy. Masa serowa ma oryginalną konsystencję i pyszny smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    6 żółtek
    500 g mąki
    250 g cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę serową:
    500 g sera na sernik
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie "śnieżki"
    150 ml mleka
    skórka z pomarańczy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g roztopionego masła
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik ze śnieżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować