Serniczek Marlenki

4.5 (175 ocen)

  • 40 min

Pyszny, kremowy sernik, po który wszyscy bardzo chętnie sięgają:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg tłustego/półtłustego twarogu
    400-450 gram cukru
    1-2 opakowania cukru waniliowego
    8 sztuk jaja
    250 gram masła
    2 opakowania budyniu śmietankowego,
    1 szklanka kremówki
    bakalie,
    NA CIASTO,
    250 gram mąki pszennej,
    200 gram mąki krupczatki,
    100-120 gram pudru,
    250 gram masła,
    4 żółtka,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serniczek marlenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie masy serowej 1. Ciasto: Z podanych składników (lista nad oznaczeniem -na ciasto)w wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Do 1 dodać kakao. Wyrobić. Zawinąć. Ciasto jasne odstawić do lodówki, brązowe- do zamrażarki.
  • Sernik polany delikatnie miodem z mniszka 2. Przygotowanie sera:Wszystkie składniki powinny mieć w miarę możliwości taką samą temperaturę. Warto przed przygotowaniem wyjąć ok.1 godz. wcześniej z lodówki. Twaróg -przemielić (2-3 krotnie, lub użyć gotowego mielonego). Przełożyć do robota (czy też do misy i ucierać mikserem) dodać do niego 1 kostkę masła i dalej ucierać. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do masy serowej i chwilę miksować. Do masy dodać resztę składników: budynie cukier wanilinowy. Zmiksować.
    Kremówkę ubić. Tak samo postąpić z białkami. Ubitą śmietanę oraz białka, delikatnie wmieszać do masy serowej. Można dodać ulubione bakalie.

    Formę (dużą prostokątną / kwadratową ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i rozwałkować. Delikatnie przenieść do brytfanny. Wylać masę serową i wyrównać. Ciasto brązowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tartce- równomiernie pokrywając powierzchnię ciasta.
    Piec w temperaturze 170ºC około 60-70 minut. Studzić przy delikatnie uchylonym piekarniku. Można odstawić po przestudzeniu do lodówki.

Porady

Talerz polałam delikatnie miodem z mniszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować