Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem, łososiem i soczewicą

4.49 (202 ocen)

  • 10 min

Interesująca i smaczna. Wyjątkowo udane połączenie czterech składników i sosu winegret z miodem i musztardą. Wystarczy interesująco zawinąć łososia, aby stworzyć elegancką sałatkę.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy Beluga
    100 g wędzonego na zimno łososia
    4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
    100 g świeżego szpinaku
    sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżeczk soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem, łososiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodą (nie trzeba jej namaczać wcześniej), solimy i gotujemy około 15 minut, odcedzamy, studzimy.
    Szpinak przebieramy, myjemy, odrywamy od listków końcówki.
    Ziemniaki kroimy w kawałki.
  • 2. Wszystkie składniki sosu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, aby całośćsię wymieszała dokładnie.
  • 3. W szklanym naczyniu (będzie ładnie wyglądało) mieszamy szpinak z ziemniakami, układamy fantazyjne zawijasy-róże z wędzonego łososia i całość posypujemy soczewicą.

Porady

Czarna soczewica Beluga swoją nazwę zawdzięcza słynnemu kawiorowi. Bardzo ładnie prezentuje się z kontrastowymi kolorami, w tym przypadku z kolorem wędzonego łososia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna soczewica Łosoś Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować