Sałatka z rukolą i komosą ryżową

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Komosa ryżowa to bogactwo witamin, białka. Dodatek jej w sałatce wzbogaca ją smakowo i pod względem wartościowym.Melon przełamuje wytrawny smak sałatki.Do sałatki dodałam grillowanego indyka, który pozostał mi z obiadu.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 garstki rukoli,
    2 pomidory,
    1/2 zielonego ogórka,
    1/2 żółtej papryki,
    3 plastry melona żółtego,
    garść prażonego słonecznika,
    1/3 szklanki komosy ryżowej,
    woda,
    grillowany filet z indyka

    Sos:
    4 łyzki oliwy z oliwek,
    2 łyżeczki musztardy,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu,
    szczypta cukru,
    szczypta bazylii,
    1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    szczypta mielonego czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą i komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę płuczemy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie (1:2).Studzimy.
    Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzy. Pomidory, paprykę i fileta kroimy w mniejsze kawałki. Z plastrów ogórka i melona możemy wyciąć foremką jakiś kształt( u mnie gwiazdka).Możną też pokroić w kostkę.Ostudzoną komosę układamy miejscowo na talerzu.
    Słonecznik prażymy, posypujemy sałatkę.

    Składniki na dresing ze sobą łączymy i polewamy sałatkę. Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować