Sałatka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na grubych oczkach tarki). Wsypywać do miski przesypując solą (szczyptami, by nie przesolić). Wymieszać, ugnieść i odstawić na pół godziny. Gdy kapusta już puści sok i zmięknie, dodawać pozostałe składniki (jeśli po pół godziny nadal jest twarda, wymieszać, ugnieść i odstawić raz jeszcze).
2.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić.
3.Pieprz, sól, majonez, oliwa i sok z cytryny wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Połączyć kapustę, marchewkę, cebulę oraz sos. Wymieszać i doprawić w razie konieczności.
Porady
Proporcje do przygotowania sosu są umowne, trzeba popróbować i stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową.
Komentarze