Roladki serowe

5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Te roladki zrobiłam na skromne spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo się ucieszyłam, gdy pierwsze zniknęły z półmiska.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szklanki mąki
    ● 2 żółtka
    ● 1/2 margaryny
    ● 3 łyżki śmietany
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sól
    Farsz:
    ● 30 dag twarogu
    ● cebula
    ● bazylia w proszku
    ● ząbek czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    Oraz:
    ● jajko do posmarowania ciasta
    ● tłuszcz
    ● bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki

Roladki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Schłodzoną margarynę siekamy
    z przesianą mąką. Dodajemy
    żółtka, szczyptę soli, proszek
    i śmietanę. Zagniatamy
    ciasto, formujemy kulę i wkładamy
    na 30 minut do lodówki.
  • twaróg z cebulą 2. Twaróg mieszamy z pokrojoną
    cebulą i zmiażdżonym czosnkiem,
    doprawiamy do smaku
  • ciasto 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    prostokąt. Rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Schładzamy.
    Kroimy w plastry i układamy
    na natłuszczonej i posypanej
    bułką blasze. Smarujemy
    rozkłóconym jajkiem. Pieczemy
    25 minut w temp. 220 °C.

Porady

Katarzyny Frątczak Roladki podajemy do czystych zup, jako samodzielną przekąskę albo na lekką kolację

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować