Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmrożony i odciśnięty szpinak przełożyć do wysokiego naczynia,dodać 3 żółtka,mleko,mąkę,olej,wymieszać mikserem i przyprawić do smaku.W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli,przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać łyżką.Dużą blachę (którą zazwyczaj posiada każdy piec) wyłożyć papierem do pieczenia,równomiernie rozsmarować ciasto szpinakowe i włożyć do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.Po tym czasie wyjąć gotowe ciasto,ostrożnie oddzielić od papieru i zwinąć w roladę i przykryć ściereczką.Rozpuści żelatynę w minimalnej ilości wody.Serek przełożyć do miski ,dodać chrzan,lekko przestudzoną żelatynę i doprawić do smaku.Gotową masę rozsmarować na rozwiniętym cieście,łososia pokroić w mniejsze kawałki i rozłożyć równomiernie na serku i ciasto zwinąć w roladę,zawinąć w folię spożywczą i schłodzić co najmniej pół godziny przed podaniem.
Porady
Jeśli nie przepadasz za łososiem,można pominąć ten składnik lub zamienić na ulubioną wędlinę.
Komentarze