Rolada pieczona z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.
2.Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
3.Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę ( z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Zamiast rabarbaru, możemy dodać ok 5 jabłek startych na grubej tarce i doprawionych 3 łyżkami cukru i 1 płaską łyżeczką cynamonu.
Komentarze