Rolada pieczona z rabarbarem

4.98 (178 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszna i szybka w wykonaniu rolada pieczona razem z rabarbarem

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie rabarbarowe:
    ok. 500 g rabarbaru
    3 lekko zaokrąglone łyzki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 lekko zaokrąglone łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada pieczona z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.
    2.Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
    3.Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę ( z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast rabarbaru, możemy dodać ok 5 jabłek startych na grubej tarce i doprawionych 3 łyżkami cukru i 1 płaską łyżeczką cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować