ROLADA JABŁKOWA

4.51 (196 ocen)

Rolada jest bardzo prosta, wyśmienicie smakuje a do tego szybko się jąrobi.

Składniki:

  • Nadzienie jabłkowe:
    1 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu
    Ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i mieszamy. Gotowe nadzienie
    wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej
    papierem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy
    żółtka, następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto
    biszkoptowe wylewamy na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównujemy i
    wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w
    temperaturze 180 °C.
  • 3. Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykrywamy ścierką i
    odwracamy - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze.
    Następnie z jabłek ściągamy papier do pieczenia. Zwijamy roladę i
    zostawiamy do ostygnięcia.
  • Rolada jabłkowa 4. Roladę dekorujemy polewą czekoladowa i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować