Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i mieszamy. Gotowe nadzienie
wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej
papierem do pieczenia.
2.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy
żółtka, następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto
biszkoptowe wylewamy na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównujemy i
wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w
temperaturze 180 °C.
3.Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykrywamy ścierką i
odwracamy - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze.
Następnie z jabłek ściągamy papier do pieczenia. Zwijamy roladę i
zostawiamy do ostygnięcia.
4.Roladę dekorujemy polewą czekoladowa i wiórkami kokosowymi.
Komentarze