Rolada brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rolada biszkoptowa z nadzieniem z brzoskwiń-pyszne lekkie i miękkie ciasto na deser.Z duzą ilośćia cukru pudru , zadowoli nawet najmłodszych smakoszy:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka jaja
    2 żółtka
    4łyżki cukru
    1 szklanka maki
    proszek do pieczena- około pół łyzeczki
    cukier waniliowy

    Masa:


    puszka brzoskwiń
    czubata łyżeczka żelatyny
    2 łyżki likieru brzoskwiniowego
    2 łyżeczki cukru

    oraz..

    cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodac cukry. Lekko mieszając, dodawać rownież po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, piec ok. 10 min az sie zezłoci Biszkopt wyjąc, zdjąć papier i delikatnie zrolować na ściereczce lekko skropionej wodą lub obsypanej cukrem pudrem.
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać. Brzoskwinie z puszki osączyć, zlać sok. Połowę brzoskwiń i niepełną szklankę soku zmiksować. Z pozostałych brzoskwiń odłożyć kilka niedużych cząstek, a resztę pokroić w drobniutką kostkę. Żelatynę wymieszać z likierem i dodać do zmiksowanych brzoskwiń. Gdy przecier zacznie się ścinać, dodać brzoskwinie pokrojone w drobniutką kostkę i rozsmarować na biszkopcie. Zwinąć w roladę.
    Przed podaniem posypac wierzch cukrem pudrem.

Porady

Wyjmujemy szybko biszkopt i delikatnie odwracamy górą na ściereczkę. blacha 25 x 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować