Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja)

4.5 (153 ocen)

Szybkie i bardzo smaczne rogaliki z powidłami śliwkowymi :)Upieczone z myślą o szkolnej wycieczce starszego dziecka :)

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    2 saszetki drożdży suszonych (14 g)
    3 jajka
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    50 ml oleju

    powidła śliwkowe własnej roboty
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania dolewać po trochę oleju. Wyrobione ciasto powinno być mięciutkie i sprężyste. Ciasto podsypać mąką i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
  • rogaliki wyrastaja 2. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , wtedy zagniatamy je raz jeszcze, dzielimy na 4 części.
    Każdą część rozwałkować by powstało kolo, koło przekroić tak by powstały trójkąty , na każdy trójkąt nałożyć powidła, moje nie były wystarczająco gęste więc rozsmarowałam je delikatnie na cieście. Trójkąty zwinąć od szerszej strony do węższej i uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • rogaliki 3. Wyrośnięte rogaliki wstawić do piecyka i ustawić temperaturę 170 C.
    Pierwsze bieda się piec dłużej, około 35 minut, następne krócej ponieważ piekarnik będzie już dobrze nagrzany. Rogaliki są gotowe gdy są ładnie zrumienione.
    Gotowe wyciągnąć z piecyka i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować