rabarbarowiec z budyniem

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:

    4 pełne kopiate szklanki mąki
    250 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    400 g rabarbaru
    2 banany
    na budyń:
    1100 ml mleka
    3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    6-7 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Rabarbarowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem.
  • 2. Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki.
  • 3. Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować