Zawsze próbowałam różnych pizzy, ale myślę, że ta jest najlepsza i posmakuje wszystkim!
30 min
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
25 gram drożdzy świeżych
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
3-4 łyżek ziół prowasańskich
składniki, które chcemy ulożyć na pizzy:
połowa piersi z kurczaka
1 papryka
100-200 g kiełbasy
puszka konserwowanej kukurydzy
20 dag pieczarek
1 średniej wielkości cebula
ser żółty
ketchup
1.Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać.
Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszać.
Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrabiaać ciasto aż powstanie jednolita masa, z której należy uformować kulę (jeżeli ciasto się lepi to dodać mąki i dalej wyrabiać).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić w przykrytej misce na 20-30 minut .
Kiedy ciasto rośnie, przygotować składniki, które chcemy ułożyć na pizzy.
Ciasto rozgnieść na desce na średniej grubości plecek poczym użyć wałka do doprowadzenie pizzy do dowolnego kształtu. Na ciasto nałożyć ketchup i posypać je 2 łyzkami ziół prowasańskich. Na nasze ciasto nałożyć pokrojoną i przysmażoną pierś z kurczaka i kiełbasę.Pieczarki umyć i pokroić w plastry, cebulę w krążki i razem je podsmażyć (ok.5 minut). Paprykę pokroić na kawałki a kukurydzę odcedzić. Na końcu posypać startym serem.
Tak przygotowana pizza włożyć i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni celsjusza.
Piec przez 15- 25 minut.
Porady
Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Komentarze