Ciasto krucho- biszkoptowe ze śliwkami

4.49 (189 ocen)

  • 45 min

Smaczne, owocowe ciasto, które szybko znika z talerzyka.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki przesianej mąki pszennej, tym 500
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki kokosu

    Ciasto biszkoptowe:
    3 białka
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki pszennej, typ 500- przesianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    1/2 kg śliwek węgierek
    2 płaskie łyżki cynamonu
    2 łyżki cukru
    cukier puder z wanilią- do oprószenia po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Ciasto krucho- biszkoptowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki łączymy razem w misce. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.
  • wyrobione kruche ciasto 2. Ciasto wyrabiamy ręką, nie wymaga wałkowania.
  • nakłuwanie ciasta kruchego widelcem 3. Na blaszkę o wymiarach 37X27, wyłożoną pergaminem, wylepiamy kruche ciasto. Nakłuwamy je widelcem w celu spulchnienia.
  • świeże śliwki, po wyjęciu pestek 4. Śliwki myjemy, osuszamy. Wyjmujemy pestki.
  • śliwki, cynamon, cukier 5. Kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy je cukrem i cynamonem.
  • kruche ciasto ze śliwkami- przed pieczeniem 6. Obsypane śliwki rozkładamy równo na kruche ciasto.
    Zapiekamy w 200 stop. C przez ok. 15 min.
  • ciasto biszkoptowe 7. W tym czasie przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą.
    Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym. Wsypujemy powoli mąkę z proszkiem. Na końcu delikatnie łyżką łączymy z pianą.
  • ciasto biszkoptowe wylane na zapieczone kruche ze śliwkami 8. Ciasto biszkoptowe wylewamy równo na podpieczone kruche ze śliwkami.
    Wkładamy ponownie do pieca w temp. 160 stopni C na ok. 10 min.
  • upieczone ciasto kruche ze śliwkami oprószone pudrem 9. Wyłączamy piec, pozostawiamy jeszcze blaszkę na chwilkę w wyłączonym.
    Wówczas wyjmujemy, lekko studzimy, ściągamy pergamin. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem z wanilią.
  • upieczona śliwkowa pychotka- w przekroju 10. Kroimy na małe kwadraty, układamy na dekoracyjnym talerzyku lub szklanej paterze.
  • śliwkowa pychotka- pokrojona 11. Smacznego :)

Porady

Zamiast masła możemy dodać margarynę. Owoce mogą być dowolne, twarde- według smaku. Wybieramy śliwki, które odchodzą od pestek, ale nie bardzo przejrzałe. Składniki sypkie- przesiewamy. Wszystkie wyjmujemy z lodówki. Ciasto kruche jest miękkie, plastyczne, zatem wylepiamy je w foremce, bez wałkowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kokos Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować