Ptasie mleczko

4.51 (187 ocen)

  • 60 min

Szybkie i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z pysznym kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • 10dag margaryny
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka letniego mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie polewy czekoladowej
    tłuszcz do wysmarowania formy

    KREM:
    1 kostka masła
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.51 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać stopniowo żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, wciąż ucierając. Ciasto wymieszać z białkami ubitymi na piane. Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok 40 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
    PRZYGOTOWANIE KREMU:
    Zagotować mleko, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę mannę, mieszając. Gotować do zgęstnienia, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce kaszy, do uzyskania jednolitej masy. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, polać przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą.

Porady

Osobiście polecam dodać troszkę mniej cukru do kremu, by ciasto nie wyszło przesadnie słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować