Placek ze śliwkami i zalewą migdałową.

0 (0 ocen)

  • 55 min

Idealny pomysł na owocowy podwieczorek.

  • 55 min

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki
    25 dag chudego twarogu
    10 łyżek mleka
    10 łyżek oliwy
    sok z jednej cytryny
    12 dag cukru
    cukier waniliowy
    opakowanie proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    2kg śliwek
    1 łyżka cukru

    POLEWA:

    4 jaja
    10 dag cukru
    cukier waniliowy
    8 dag mąki ziemniaczanej
    10 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek ze śliwkami i zalewą migdałową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przepołowić. Do miski włożyć twaróg, dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Obłożyć śliwkami i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wyłożyć na śliwki. Posypać
    płatkami migdałowymi. Piec 30-40 min w nagrzanym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować