CIASTO:
50 dag mąki
25 dag chudego twarogu
10 łyżek mleka
10 łyżek oliwy
sok z jednej cytryny
12 dag cukru
cukier waniliowy
opakowanie proszku do pieczenia
NADZIENIE:
2kg śliwek
1 łyżka cukru
POLEWA:
4 jaja
10 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag mąki ziemniaczanej
10 dag płatków migdałowych
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przepołowić. Do miski włożyć twaróg, dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Obłożyć śliwkami i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wyłożyć na śliwki. Posypać
płatkami migdałowymi. Piec 30-40 min w nagrzanym piekarniku.
Komentarze