Przekładany klops

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Niezwykły sposób na zrobienie efektownego klopsa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Warstwa mięsna:
    500 g mielonego mięsa
    3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    1/2 szklanki wrzącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka musztardy

    Nadzienie z cukinii:
    600 g młodej cukinii
    50 g marchwi
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki błyskawicznej kaszy manny
    50 g sera żółtego
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Klops Zapiekanki

Przekładany klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonych płatków owsianych dodać mięso mielone, sól i musztardę, dokładnie wyrobić.
  • 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać, odstawić na kilka minut aż puści sok, odcisnąć w rękach z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ser zetrzeć na małych oczkach, dodać do cukinii. Wsypać kaszę mannę, wbić jajka. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  • 3. Przygotowanie:
    Masę mięsną podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na dno aluminiowej foremki do pasztetów o wymiarach 27x8 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć całą masę z cukinii, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę masy mięsnej, wyrównać. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia, w razie potrzeby, można przykryć wierzch folia aluminiową.

Porady

Przygotowany klops można jeść od razu po upieczeniu ale również na zimno lub po pokrojeniu w grube plastry odgrzewać na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować