Przekładany klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonych płatków owsianych dodać mięso mielone, sól i musztardę, dokładnie wyrobić.
2.Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać, odstawić na kilka minut aż puści sok, odcisnąć w rękach z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ser zetrzeć na małych oczkach, dodać do cukinii. Wsypać kaszę mannę, wbić jajka. Wszystko razem wymieszać łyżką.
3.Przygotowanie:
Masę mięsną podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na dno aluminiowej foremki do pasztetów o wymiarach 27x8 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć całą masę z cukinii, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę masy mięsnej, wyrównać. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia, w razie potrzeby, można przykryć wierzch folia aluminiową.
Porady
Przygotowany klops można jeść od razu po upieczeniu ale również na zimno lub po pokrojeniu w grube plastry odgrzewać na patelni.
Komentarze