Preclowe bułki

4.5 (171 ocen)

  • 50 min

Pyszne śniadaniowe bułki. Robi się je podobnie do precli, czyli wyrośnięte bułki obgotowuje się w wodzie z dodatkiem soli i sody, a dopiero potem się je piecze. Mają miękki środek i bardzo cieniutką, miękką skórkę o pięknym, prawie pomarańczowym kolorze.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na 4 sztuki bułek:
    15 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    160 ml wody
    2 łyżki oleju
    2 szklanki mąki

    Roztwór do obgotowywania bułek:
    1.5 l wody
    1 łyżeczka soli
    40 g (ok.3 łyżki) sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Precle

Preclowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dolać wodę, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe bułeczki. Lekko rozpłaszczyć na koła o średnicy ok. 8 cm i grubość ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
  • 2. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 40 g sody oczyszczonej (ok.3 łyżki). Do gotującej się wody z sodą wrzucać pojedynczo wyrośnięte bułki, gotować 15 sekund, przewrócić na drugą stronę, gotować następne 15 sekund. Po wyjęciu układać od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak samo obgotować wszystkie pozostałe bułki.
  • 3. Obgotowane bułki naciąć ostrym niżem lub nożem do pizzy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C. Piec ok.14-15 minut.

Porady

Z podanego przepisu można formować również precle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować