Placuszki ziemniaczane z warzywami i ziołami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wszędzie gdzie jestem a już obowiązkowo w górach muszę posmakować placków ziemniaczanych :) Najlepsze skojarzenia mam z Wadowicką restauracja domową oraz Zakopanem :) Jednak tym razem postanowiłam przygotować placki w nieco odmiennej wersji bo z dodatkiem cukinii, marchewki oraz selera. Zapraszam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Potrzebujesz:

    - 1 kg ziemniaków
    - 2 średnie marchewki
    - 1/4 średniego selera
    - 1 średnia cukinia
    - 1 cebula
    - 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
    - 2 jaja
    - sól, pieprz, vegeta do smaku
    - łyżeczka ziół prowensalskich
    - pół łyżeczki oregano

    Dodatkowo:

    - olej rzepakowy do smażenia
    - kwaśna śmietana oraz ketchup

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki ziemniaczane z warzywami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utrzeć, cukinie umyć, pokroić w grube krążki wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach razem z marchewką oraz selerem. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zmieszać warzywa w głębokiej misce. Jaja roztrzepać na talerzu dodać do warzyw. Wsypać mąkę (jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt mało związane dodaj więcej mąki), dodać również przyprawy i delikatnie zamieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na złoty kolor (na głębszym tłuszczu). Polać do smaku kwaśną śmietaną oraz ketchupem :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować