Placek śliwkowy z sokiem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło i razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz jajko i wszystko razem wymieszać nożem, a gdy składniki dobrze się połączą, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Do rondla wlać 200 ml soku wiśniowego, dodać cukier oraz laskę cynamonu i zagotować. Następnie wrzucić śliwki i, od czasu do czasu mieszając, dusić 2 - 3 minuty. Budyń oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie rozrobić w pozostałym soku wiśniowym, dodać żelatynę, wlać do gotujących się śliwek i, cały czas mieszając gotować minutę. Następnie wyjąć laskę cynamonu, a masę wystudzić.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i, na blacie obficie posypanym mąką, rozwałkować na placek o wymiarach blaszki, a następnie przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć na brzegach i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni. Białka z sokiem cytrynowym ubić na sztywną pianę i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Upieczone ciasto przez 2 godziny studzić na ruszcie, posiekać posiekanymi pistacjami i udekorować listkami melisy.
Porady
podane składniki pasują na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm
Komentarze