Placek makowy (piegusek)

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

szybki do zrobienia i do tego bardzo smaczny

  • 40 min

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki kartoflanki
    0,5 szklanki oliwy
    0,5 szklanki maku suchego
    3łyżki mąki tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ;2 kremówki 30% z biedronki i 1 fix do śmietany ,słonecznik do posypania 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy (piegusek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodać cukier jeszcze ubijać potem żółtka i mąk ,mak olej i proszek .Gdy placek już wystygnie ubijamy kremówkę i dodajemy fix do śmietany ,wykładamy na placek na śmietanę dajemy słonecznik uprażony, 2 łyżki margaryny rozgrzać 1 łyżkę cukru i słonecznik chwilę na złoty kolor

Porady

Pieczemy na pergaminie ,piec w temperaturze 175c około 15-20 minut ,po upieczeniu przewrócić placek doggery nogami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować