pomidory w puszce całe 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 szczypta
chilli w proszku 1 szczypta
sól 2 szczypty
olej rzepakowy 2 łyżki
pieczarki 3 sztuki
żółta papryka 1/2 sztuki
czerwona cebula 1/4 sztuki
odsączone kapary 15 sztuk
oliwki nadziewane papryką 20 sztuk
ser mozarella 150g
zioła prowansalskie 8 szczypt
Pizza z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć chwilę 2 szczypty ziół prowansalskich, 1 szczyptę chilli, 1 szczyptę pieprzu. Do przypraw dodać rozgnieciony czosnek smażyć 1/2 minuty i dodać pomidory pokrojone w kostkę z sosem. Całość smażyć tak długo, aż do odparowania wody (sos powinien mieć dosyć gęstą konsystencją). Pod koniec smażenia pomidory doprawić do smaku solą.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pokroić w plasterki. Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować w kształt koła. Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Na mozarellę wyłożyć równomiernie kilka plasterków pieczarek, kilka plasterków papryki, oliwki, kapary i cebulę. Warzywa na pizzy doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.
Komentarze