pizza domowa

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Pizza domowa smakuje dużo, dużo lepiej niż kupiona w najlepszej pizzerii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka letniej przegotowanej wody
    opakowanie suszonych drożdży lub 2 dag świeżych drożdży
    szczypta cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    Dodatki
    sos pomidorowy lub ketchup
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    10 dag szynki w plasterkach
    zielony groszek świeży w sezonie lub konserwowy
    20 dag sera mozzarella
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki połączyć w misce i odstawić do podwojenia objętości pod przykryciem
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na 1 łyżce oleju, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki
  • 3. Dusić do całkowitego odparowania płynu, ostudzić
  • 4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miseczki na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki. Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście to cieniutko na dużą blachę a jeśli lubicie na grubszym cieście (tak jak ja) to na mniejszą blaszkę. Wyłożyć na blaszkę.
  • 5. Na cieście rozsmarowujemy sos (u mnie jest to sos na bazie cukinii – przepis na sos w kolejnym poście)i nakładamy swoje ulubione dodatki.
  • 6. Na sos nakładam pieczarki z cebulką, na to szynkę pokrojoną w kwadraty a następnie paprykę pokrojoną w słupki oraz groszek
  • 7. Całość przykrywam serem startym na tarce o dużych oczkach
  • 8. Pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego do 2200C na 10 – 15 minut.

Porady

Pizzę podawać gorącą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować