Pilaw z mięsem baranim

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ten przepis jest z rodzinnej ksiegi:-)Gotowała pilaw moja babcia,potem mama,a teraz ja:-)Smakuje naprawde wybornie!Można baranie mięso zastąpić wieprzowiną,ale w oryginalnej wersji jest najlepsze!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso baranie: 750 gramów
    - ryż krótkoziarnisty: 250 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - przecieru pomidorowego: 2 łyżki
    - kostka bulionu warzywnego: 1 sztuka
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 łyżeczka
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól .pieprz, papryka ostra: 3 szczypty
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pilaw

Pilaw z mięsem baranim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mięso: umyć,osuszyć,pokroić w kostkę,nie zbyt małą,ani duża,posypać przyprawami(kurkumą,kardamonem,papryką ostrą,pieprzem i solą ) - wstawić do lodówki na 25min.,by sie zamarynowało.
    W tym czasie umyć ryż pod bieżącą wodą,potem zalać go wodą w garnku,dodać kostkę bulionową i zagotować,pogotować 5min.odcedzić nadmiar wody,by ryż był suchy i sypki!
  • Pilaw z mięsem baranim 2. W rynniku rozgrzac olej,wrzucić zamarynowane mieso i podsmażyć na ostrym ogniu,ciągle mieszając ok.5min,by mięso zazłociło się.Następnie włożyć oczyszczona i pokrojoną w pióra cebulke,podsmażyć na wolnym ogniu.Podlać mięso 100ml wody i dodać przecier - wymieszać i dusić pod przykryciem 20min.Pod koniec duszenia włożyć pokrojony w plasterki czosnek,doprawić do smaku i wyłączyć.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 160C.Do mięsa włożyć ryż,dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się,podlać 100ml wody(by danie nie wyschło) i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec pod przykryciem 15min.
    Wykładać porcje pilawu na talerze,posypać natką pietruszki i odrazu podawać.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurkuma Papryka Ryż Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować