Pierogi z truskawkami, różą i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? A taki który nie lubi truskawek? Pierogi z truskawkami zawsze są doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są te które mają cienkie i smaczne ciasto. Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    Szklanka wody
    Dwa jajka M
    ¼ łyżeczki soli
    Nadzienie:
    truskawki
    płatki migdałów
    konfitura z owoców róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 1. Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże przekrawamy na pół. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni.
    Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane brązowym cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować