Pierogi z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z solą i olejem. Stopniowo dodajemy gorącej wody cały czas zagniatajac ciasto uważając by się nie poparzyć. Gdy ciasto będzie elastyczne ale łatwo odchodzące od ręki wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do pierogów. Rabarbar i truskawki drobno kroimy ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy oprószonej mąką. Szklanka wycinamy kółka i na każde nakładamy porcję nadzienia. Sklejamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek. Od wpłynięcia gotujemy około 2 minuty.
Pierogi podajemy posypane cukrem i cynamonem. Można również polać roztopionym masłem.
Komentarze