Pierogi z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pierogi pełne wiosenno-letnich smaków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 500
    Szczypta soli
    60ml oleju
    200 ml gorącej wody
    500g truskawek
    250g oczyszczonego rabarbaru
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z solą i olejem. Stopniowo dodajemy gorącej wody cały czas zagniatajac ciasto uważając by się nie poparzyć. Gdy ciasto będzie elastyczne ale łatwo odchodzące od ręki wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie do pierogów. Rabarbar i truskawki drobno kroimy ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy oprószonej mąką. Szklanka wycinamy kółka i na każde nakładamy porcję nadzienia. Sklejamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek. Od wpłynięcia gotujemy około 2 minuty.
    Pierogi podajemy posypane cukrem i cynamonem. Można również polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować