Pieczone ziemniaki z ziołami

5 (200 ocen)

  • 40 min

Pyszny dodatek do dania mięsnego czy ryby. Super smakują też same lub sosem koperkowym jako przekąska.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy. Mniejsze ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe -w grubsze słupki. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować