• Pazur tygrysa

    Dodane przez: marta18

  • To pyszne ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Jest idealne na wszelkie okazje.

  • Składniki

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    6 jajek
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki dżemu
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    2,5 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    30 dag margaryny
    200 g kokosu
    1 szklanka mleka
    herbatniki
    masa krówkowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Margarynę, kakao, cukier i 6 łyżek wody zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać dżem, mieszając mikserem dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Piec 50 min w temp 180 st C. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

    2.

    2 szklanki mleka zagotować, w pół szklanki roztrzepać żółtka, mąki i wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Pozostałą 1 szklankę mleka zagotować i zalać wrzącym kokos. Poczekać aż oba budynie wystygną. Utrzeć margarynę i dodawać po kolei budynie, na koniec można dodać do smaku spirytus.

    3.

    Przełożenie ciasta: I część ciasta połowa masy warstwa herbatników masa krówkowa warstwa herbatników druga połowa masy II część ciasta polewa

  • Rady

    Masę krówkową przed wyłożeniem z puszki należy włożyć do gorącej wody, będzie się wtedy lepiej rozprowadzała.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    słodkie życie
  • 2 komentarze

Dodane przez: marta18

marta18 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-28T19:33:36+02:00

1210 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »