Cappucino

0 (0 ocen)

Idealnie nadaje się do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    25 dag margaryny
    1/2 szklanki kokosu
    1/2 szklanki płatków migdałowych

    Masa cappucino:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cappucino orzechowego ( w proszku )
    2 opakowania bitej śmietany "śnieżka"
    1 łyżka żelatyny

Cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, wylać na blache ( 25 na 36 cm ) i upiec.
  • 2. Szklankę mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać bydyń, pod koniec ucierania dodać kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
  • 3. Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżkami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową, schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy