Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dipem kalafiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy na połowę i czyścimy z nasion.
2.Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
3.Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.
4.Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.
5.Paprykę faszerujemy powstałym farszem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
6.Kiedy papryka jest w piekarniku zabieramy się do przygotowania dipu. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, gdy jest ostatecznie miękki, odcedzamy go i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
7.Paprykę podajemy na ciepło polaną dipem kalafiorowym.
Komentarze