Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dipem kalafiorowym

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Smacznie i zdrowo

  • 50 min

Składniki:

  • A.składniki podstawowe z zestawu
    2 duże papryki (kolor dowolny)
    0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
    kalafior (4 duże różyczki)

    B. składnik podstawowy dodatkowy
    1 szklanka kaszy kuskus

    C. składniki robocze
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki musztardy
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 czosnku granulowanego
    sól i pieprz do smaku
    szczypta chili
    szczypta bazylii suszonej
    zielony szczypiorek
    olej

    D. dekoracja
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dipem kalafiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy na połowę i czyścimy z nasion.
  • 2. Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 3. Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.
  • 4. Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.
  • 5. Paprykę faszerujemy powstałym farszem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 6. Kiedy papryka jest w piekarniku zabieramy się do przygotowania dipu. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, gdy jest ostatecznie miękki, odcedzamy go i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
  • 7. Paprykę podajemy na ciepło polaną dipem kalafiorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kuskus Papryka

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować